MENU

by • 11. september 2016 • UkategorisertComments (0)25

Nye opplysninger om slekta vår fra Sakshaugberg

Bildetekst: Bygningene på 1700 tallet hvor våre slektninger bodde stod ca. 50 m. ovafor bebyggelsen i dag. Utsikt over Borgenfjorden og Straumen.

Da jeg la ut opplysninger om slektsgreina fra Sakshaugberg og Bjørndalen hadde jeg svært sparsomme og også noen feil opplysninger. Nå har jeg kommet over en god del mer.

Tidligere i sommer besøkte vi Sakshaugberg hvor det i dag er gårdshotell med servering og overnatting.

Det er i dag to Berggårder, men det har flere ganger vekslet mellom en og to gårder. Da våre slektninger bodde på gården, var det bare en gård, og husene lå ca. 50 meter ovafor der husene er i dag.

Vi kan se tydelige merker i terrenget etter bebyggelsen hvor våre slektninger bodde på 1700-tallet.

Lars og Helga på Sakshaugberg

Lars Ingebrigtsen Sakshaugberg, f. 1728, d. 1773.

Lars var gift med Helga Larsdatter, f. 1730. Det opplyses at Helga, også kalt Helle, var fra Sakshaug. Lars og Helga var bygselsfolk på Sakshaugberg. Oppføring i manntallet viser at de var på gården i 1755. Lars var da 27 år og Helga 25 år. Det står ingen ting om foreldrene deres. Lars var oppført som soldat og finnes i en militærrulle for Hogstad. I 1767 gikk gården over fra å ligge under kongen til å bli privateid. Lars fortsatte som bygselsmann også under de nye eierne.

Lars og Helga fikk barna  Lars, Anders, Ingeborg, Ingebrigt, Erik, Marit, Jon og Johannes, f. 1772.

Da Lars døde i 1773 bare 45 år gammel, ble Ingebrigt Larsen Bartnes og Aage Johnsen Wang oppnevnt som verger for barna. Det ble holdt skifte etter Lars i 1773.

Helga ble enke med 8 barn, bare 43 år gammel. Den yngste, Johannes på 1 år ble som voksen husmann i Bjørndalen og førte slekta vår videre. Morten og Sara Tessakers sønn Olav som ble døpt i gamle Sakshaug kirke olsok 2016 er det 11. leddet etter Lars og Helga fra Sakshaugberg.

Vi vet pr. i dag ikke hvordan det gikk med Helga og barna etter at Lars døde, men opptegnelser viser at Helga satt på gården 2 år senere i 1775. En har hittil ikke funnet henne registrert død på Inderøy.

Jeg arbeider med å finne enda mer om slekta vår i Sakshauggrenda fra 1700-tallet selv om det er vanskelig å skaffe sikre opplysninger så langt tilbake i tid.

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.