MENU

by • 30. desember 2015 • Slekta i dagComments (0)107

Mildrid 70 år

Den 10. desember rundet Mildrid 70 år med et svært vellykket familieselskap på Tingvoll i Steinkjer. Mildrid, som er datter av Sara og Nils Aune, ble født på Ulvenaune i Inderøy i 1945. Andre verdenskrig var slutt et halvt år før, og nå stod fred og gjenoppbygging for døren. Da Mildrid så dagens lys for første gang, ble Inderøya hjemsøkt av en forrykende snøstorm og uframkommelige veier. Sjøbygda og Ulvenaune hadde ennå ikke veiforbindelse, bare en utvidet sti hvor en kunne komme fram med hest og vogn om sommeren og slede om vinteren. Da Mildrid meldte sin ankomst, var alt føket igjen. Fra Ulvenaune og opp til bygdeveien i Ulvengrenda var det dyp snø, og brøytemannskapet hadde gitt opp å holde den tre kilometer lange strekningen til riksveien åpen. Der var det så vidt fremkommelig med hest og slede.

2. Mildrid på Ulvenaune sammen med mor Sara i 1946

Mildrid på Ulenaune sammen med mor Sara

 

Far til Nils hadde åpnet det berømte «jordmorhullet» i skigarden på grensa til naboeiendommen hvor den primitive sledeveien gikk. Når det ble åpnet her, var det mulig å komme ned til Sjøbygda med hest, og jordmor Petra ble henta i god tid. Det ble snart klart at det lå an til en lang natt og en vanskelig fødsel. På grunn av komplikasjonene bestemte jordmora seg for å skaffe legehjelp. Doktor Kjølmoen ble budsendt, men han måtte sette fra seg bilen i Ulvenmarka, tre kilometer fra Sjøbygda. Derfra måtte han hentes med hest og slede. Det ble Ole, bror til Nils, og Blakka som påtok seg å hente doktoren i uværet. Det ble en stri tur, men før doktoren kom fram, var Mildrid allerede kommet. Men det var ikke mye liv i krypet! Hun hadde navlestrengen rundt halsen og var nesten kvalt. Jordmora brukte alle knep hun hadde lært, og etter ei stund hørtes barneskrik i stua! Da doktoren ankom, var det hele over, og han berømmet den dyktige jordmora. Nå var det en gjeng lykkelig mennesker på Ulvenaune! Doktoren hadde fått av seg kjørepelsen og satt med en kopp gloheit, sterk «jordmorkaffe». Nils hadde stående ei flaske konjakk og bød på en dram. Han takka ja og tok seg en diger en til kaffen. Han undersøkte Sara og barnet en siste gang og fant ut at alt var i orden. Dermed bar det ut i stormen og uværet igjen.

3. Familien på Ulvenaune i 1946. Sara og Nils, Mildrid, Sigbjørn og Jarle

Familien på Ulvenaune i 1946. Sara og Nils, Mildrid, Sigbjørn og Jarle.

 

Nå er 70 år gått. Mildrid var ca. 9 år da familien flytta til Risan. Risan var en typisk «familiebedrift», og Mildrid fant tidlig sin plass. Hun steppa inn som barnepasser for småungene og var stadig å se sammen med småsøskena. Senere tok hun del i arbeidet både i fjøset og ute på åkeren. Som ungdom fant hun sin Jan, og de ble bosatt i Ryggagrenda. De fikk to barn, John Anton og Sissel Beate, som bor i Sogndal og på Strømmen med sine familier. Familien betyr mye for Mildrid og Jan, og det blir mange turer fra Ryggagrenda på besøk til barn og barnebarn. Vi ønsker Mildrid og Jan og hele familien lykke til videre i livet!

4. Mildrid og Jan

Mildrid og Jan

5. Thor Kenneth og Sissel Beate

Thor Kenneth og Sissel Beate

10. Mildrid sammen med brødrene Jarle, Sigbjørn og Jan Olav

Mildrid og brødrene Jarle, Sigbjørn og Jan Olav.

 

 

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.