MENU

by • 21. mars 2015 • PersonerComments (0)81

Olof Bertelsen: Fargerik prest og agent

Bildet viser den nye kirka i Sveg hvor Olof Andalius Bertelsen hadde sitt første prestekall i Sverige

En av våre tidlige slektninger på mor, farmor/mormor og oldemor Saras side kom fra gården Skjefte ved Steinkjer. Eier av gården i 1610 het Bertel, og en av sønnene hans var Olof Bertelsen.

Det var ikke universitet i Norge den gangen, så de som ville studere måtte dra til «Kongens by, København.» Olof dro ut på den lange reisa og startet studiene i 1631. Etter endt presteutdannelse i Danmark, ble han i 1636 kapellan hos kyrkoherde (ledende prest/sogneprest) Magnus Herdalinus i Sveg sokn i Sverige. Senere giftet han seg med kyrkoherdens datter, Dorothea Herdalinus, og de fikk 5 barn.

Olof var framsynt og dyktig, og da han var kapellan i Sveg, begynte han å føre kirkebok som en av de første prestene i Sverige. Han steg raskt i gradene, og i opptegnelser over svenske prester i Offerdal finner vi Olof Bertelsen som sogneprest fra 1642. Det opplyses at han ble født i «Angdal (Ogndal) i Norje», og han kalta seg av og til Olof Angdalinus.

Offerdal er et sokn i Krokoms kommune i Jemtland som den gangen lå under Trondhjems bispedømme. Dette opphørte bare 3 år etter at Olof ble sogneprest der, men han fortsatte som svensk prest. Selv om det var spenning og ufred mellom Norge og Sverige var tydeligvis dette mulig. Sannsynligvis var han etter hvert blitt fullstendig svensk i «sinn og skinn»!

Olofs lojalitet tilhørte i alle fall Sverige i krigen som brøt ut mellom landene. Han hadde kjennskap til hva som gikk for seg i Norge og varslet kommandanten ved Frøsøn festning da trønderne angrep Jemtland i 1657. Hadde de trønderske troppene fått kjennskap til denne agentvirksomheten og fått tak i ham, hadde han nok ligget temmelig tynt an!

Offerdal kirke i Jemtland ble bygd på 1100-tallet og ombygd på 1600-tallet. Kirken ble delvis revet da det ble bygget en mye større kirke. Bilder av Olof og kona hang lenge i Offerdal kirke, men er dessverre kommet bort. Gravsteinen over dem ble også ødelagt under en restaurering av kirka i 1882. Den fargerike og mangfoldige sogneprest Olof Angdalius døde i 1669.

 

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.