MENU

by • 6. juni 2015 • PersonerComments (0)167

Beret Martha Sivertsdatter: Fra Meråker til Inderøy og Ulvenaune

Bildet viser John Johnsønn Ulvenaune og Beret Martha Sivertsdatter Krogstad. Bildet er tatt i hagen på Ulvenaune.

Meråker den 22. juni i det Herrens år 1879. Det er mange barn som døpes i dag. Et dåpsfølge fra gården Stor-Krogstad er også på plass i kirka. Beret Martha, datter av Marit Steffensdatter Stor-Krogstad, skal få navn og bli Guds barn i den hellige dåp.

Knappe tre uker før, den 4. juni 1879, hadde hun sett dagens lys for første gang som uekte barn og med anleggsslusken Sivert Pedersen Hagen fra Soknedal som far. Familien på Stor-Krogstad er ikke overvettes fornøyd med tingenes tilstand, men de møter mannsterk fram i kirka. Et par av fadderne bærer navnet Stor-Krogstad, og de har også hentet fadder fra Ålen hvor Steffen bodde en tid før han flyttet til Meråker.

Mange blikk, noen raske og stjålne, andre åpne og nysgjerrige, sendes dåpsfølget fra Stor-Krogstad. Selv om det skjer litt av hvert i bygda etter at arbeidet på Meråkerbanen kom i gang, er det ikke dagligdags at anleggsslusker får barn med gårdjenter! Ingen i kirka godter seg synlig. Steffen på Stor-Krogstad nyter respekt selv om han er innflytter til bygda. Han kommer opprinnelig fra Tamnes ved Røros, og før han ble bonde på Krogstad, var han gruvearbeider både i Ålen og her i Meråker.

Det er enda et uekte barn som døpes i dag. Den andre er Elisabeth som er datter av Nils, arbeidskameraten til Sivert.

Uekte barn: Barn født utenfor ekteskap. I den tids kirkebøker var det en egen rubrikk hvor dåpsbarna ble ført inn som ekte eller uekte. Anleggsslusk: Et eldre ord for anleggsarbeider ved jernbane eller vei.

Fra Meråker til Ulvenaune

Min farmor Beret Martha snakket aldri om oppveksten i Meråker. Det eneste jeg husker hun nevnte fra sine barneår var en onkel hun tydeligvis hadde et godt forhold til. En gang jeg var på besøk på Ulvenaune og fisket ørret i Håggåelva, fortalte hun at hun som barn hadde vært med «onkel Ole» og fisket i Meråker. Denne onkelen kan godt ha vært en farserstatning for henne. Til sine barnebarn på Ulvenaune fortalte hun at hun var på sætra om sommeren og at de kvad og ropte sætrene imellom. Jeg har hørt Gunnbjørg Amundal synge en låt hun lærte av bestemora. Både fisketurene med onkelen og sæterdrifta om sommeren var tydeligvis gode opplevelser for henne. Vi vet ingen ting om eventuelle vonde opplevelser hun måtte ha hatt ved å være «uekte» født. Imidlertid har jeg en følelse av at hun hadde det brukbart godt på Stor-Krogstad under oppveksten. Det spilte sikkert en rolle at bestefaren Steffen også var født utenom ekteskap og at han selv fikk en datter uten å være gift.

Som voksen dro til Beret Martha til Inderøy hvor hun fikk jobb som «sjefsbudeie» på Rostad. Gården hadde på den tida en stor besetning melkekyr, og nå kom det godt med at hun hadde erfaring med fjøsdrift fra hjemgården i Meråker. På Rostad traff hun John Ulvenaune, min farfar, og de giftet seg i 1907.

Kontakt med Meråker.

Beret Martha holdt kontakt med mora i Meråker, og mora var på besøk på Ulvenaune flere somre. Så vidt jeg vet besøkte Beret Martha Meråker bare en gang etter at hun flytta til Inderøy. Det var i 1927 da mora lå for døden. Da var hun der i fire uker til mora var død. Vi vet ingen ting om dette oppholdet, hvem hun traff og hvor hun bodde. Kanskje bodde hun på aldershjemmet hvor mora var?

Etter begravelsen reiste hun hjem til Inderøy for aldri siden å vende tilbake til bygda hun ble født.

At hun aldri besøkte Meråker bortsett fra da mora døde, kan komme av at hun var svært stedbunden. Hun var nesten aldri borte fra Ulvenaune og Sjøbygda. Hun opplevde f.eks. aldri å se en tysker under hele krigen!

I 1930 hadde onkel John og far onnearbeid i Meråker. John besøkte slektninger av mora, samtidig som han forsøkte å skaffe seg arbeid. Om han var på Stor-Krogstad vites ikke. Både John og Nils fikk arbeid på Myrmo gård i Gudå om sommeren.

Nils Aune forteller i «Livsminner» at Myrmo var en god arbeidsplass, maten var rene selskapskosten og betalinga var svært god.

Jeg kommer senere tilbake til onnearbeidet i Meråker.

 

Related Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.